Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Tanulságok és megspórolt veszteségek!

2016. június 17. 12:14 - ŐrmesterNyrt

shutterstock_102697076.jpgGyakran hallunk olyan véleményeket a vagyonvédelmi cégekkel kapcsolatban, hogy az őrszolgálat tevékenysége majdhogynem felesleges, egy „szükséges rossz”, ám ez a nézőpont nem feltétlenül tükrözi a valóságot.

Képzeljük el, hogy egy jól menő vállalkozás vezetői vagyunk, ahol az objektum területén a technikai megoldások mellett őrök biztosítják a rendet.

A dolgozók ki-, és beléptetését a biztonsági csapat egyik tagja végzi, míg a másik kolléga csekkoló rendszert használva járőrözik a terepen.

Rutin feladatok! - gondolhatnánk, kényelmesen hátradőlve vezetői bőrfotelünkbe, és joggal tehetnénk fel magunknak a kérdést, hogy miért fizessünk ezért, ha ezeket a feladatokat a saját dolgozói állományunkból kijelölt 2-3 személy is el tudná látni? Ám a veszély nem feltétlenül onnan érkezik, ahonnan azt várnánk, - vagy ha úgy tetszik a kép ennél azért sokkal árnyaltabb!  Íme egy konkrét példa:

A professzionális szolgáltatók képzett szakemberei ugyanis akkor is figyelnek, adatokat gyűjtenek-, és elemeznek, amikor egy rutin feladatnak tűnő meghatározott útvonalon végighaladnak.  Megvizsgálják a lehetséges behatolási pontokat, a kerítések állapotát, a tereptárgyak esetleges változását. Egyszóval folyamatos kockázatelemzést végeznek.

Ugyanezeket a technikákat alkalmazta a munkatársunk az egyik vidéki megbízónk területén történő felderítő útja közben. (Biztonsági irányelveink, továbbá a szakmánk alapját képező
diszkréció kizárja, hogy konkrét céget és személyeket nevezzünk meg!)

Őrünknek először az erős szag tűnt fel egy adott ponthoz érve, majd az aszfaltba ivódott üzemanyagra lett figyelmes. A furcsa jelenség hatására még inkább fokozódott a „vadász ösztöne”, és minden lehetséges behatolási pontot ellenőrzött, de ekkor még semmit nem talált.


Miután összeszokott teamként tovább folytatták a megfigyeléseket, feltűnt, hogy az egyik alkalmazott napok óta túlzott szorgalomról tesz tanúbizonyságot.

A túlbuzgó dolgozó a reggel 06:00-órai munkakezdés helyett gyakran már 05:00-kor megérkezett.
Szolgálatunknak feltűnt ez az életszerűtlen viselkedés, ezért az egyik reggel a járőrkör kezdeti időpontját szándékosan módosították, - pont azért, hogy ellenőrző tevékenységük ne legyen előre kiszámítható (rutinszerű!).

Munkatársunk az első néhány csekkoló pontnál mindent rendben talált, majd közeledett ahhoz a területhez ahol a jellegzetes üzemanyag illat terjengett.

Éber kollégánk a mezőgazdasági gépek között félreérthetetlen helyzetben találta a tevékeny dolgozót, aki épp az egyik járműből fejtette vissza a benzint egy 10L-es műanyag kannába.

final.jpgDigitális őrszolgálati naplónk, az IDSS segítségével azonnal időbélyeggel ellátott képet készített az eseményről, majd megírta a hozzá tartozó jelentést is. Természetesen a tolvaj ebben a helyzetben már hiába is tagadott volna - mint ahogy nem is próbálkozott azzal, hogy kimagyarázza magát!

Az objektumparancsnokunk elküldte a Megbízónak a jelentést a csatolt képekkel együtt, ami alapján az érintett személyt egy szembesítés után elbocsátották.

A ügy felgöngyölítése során fény derült arra is, hogy az elkövető nem egyedül végezte ezt a kereset-kiegészítő melléktevékenységet, további két-három cinkostársát is kézre kerítette.

Felkészült és alapos őreinknek köszönhetően sikerült megfékeznünk a klasszikus vállalati manipulációt, - amely mint később kiderült csupán a jéghegy csúcsa volt!  Biztonsági szakértőink közreműködésével, nem kevés pénzt spóroltunk meg megrendelőnknek, - miközben természetesen presztízsünk és ázsiónk is növekedett.

Egyre több megrendelőnk tudja immáron, milyen előnyük származik abból, ha profikra bízzák az őrzés-védelmet. Azt is tudják, hogy szlogenünk − „értéket védünk, értéket teremtünk” − a gyakorlatban is működik! Azért is tartanak ki mellettünk egyre többen, mert nem csupán esetleges veszteségeiket spórolják meg, de drága idejüket is, hogy olcsóbb, de „mihaszna” szolgáltatók után kutassanak!  

 

juhasz_zsolt-150x150.jpg

Juhász Zsolt
MIR partnerkapcsolati munkatárs

Közzététve: 2016.06.17

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr488817722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása