Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Kulcskérdés….

2014. április 24. 16:27 - ŐrmesterNyrt

Másolhatatlan kulcsok pedig nem léteznek. Ezt nem én mondom, hanem az ügyfelekkel, a lakásukat feltört és kirabolt ingatlanok tulajdonosaival naponta találkozó szakmabeli kollégák.  Sokan keresnek olyan zárat, aminek a kulcsait nem lehet lemásolni. Nos, rossz hírem van: minden kulcsot le lehet másolni. Amit egyszer már legyártottak, azt bármikor lehet reprodukálni. Lehet könnyű, nehéz, vagy nagyon nehéz, de ha egyszer valaki akarja, menni fog.

Másolásvédett kulcsok vannak, ez egy kicsit más, és ennek vannak mindenféle kategóriái. A másolás ellen védett kulcsok lényege, hogy a szóban forgó zárhoz senki más, csakis a tulajdonos másoltathasson kulcsot.

A jogosultságot legtöbbször egy speciális kódkártya jelzi, ez tartalmazza a kulcsokba ütött kódszámot is, így a tulajdonosok a kulcsok rendelésekor a kártya bemutatásával igazolják a másoltatáshoz való jogukat. A kulcsot csakis a vezérképviselet, márkaképviselet másolhatja. Ők rendelkeznek a zárakhoz tartozó speciális nyerskulcsokkal, melyet a zárgyártó igyekszik mindenféle különleges egyedi védelemmel ellátni, hogy az illetéktelen másolást lehetetlenné tegye.

A másolásvédett kulcs rendkívül hasznos dolog, egy kérdést azonban mindenképpen fel kell tennünk: szükségünk van-e rá? A másolásvédett kulcsot bátran oda lehet adni a kertésznek, festőnek, villanyszerelőnek, vagy bárki másnak, nyugodtak lehetünk afelől, hogy arról a kártya nélkül senki nem készíttethet másolatot. A másolásvédett kulcsot mindenki szereti, viszont nem mindenkinek van szüksége rá. Érdemes tehát megfontolni, mikor zárbetétet vásárolunk, akarunk-e olyan szolgáltatásért felárat fizetni, amire esetleg nincs is szükségünk és talán sosem fogjuk az előnyeit kiélvezni?
Mert például egy hotel tulajdonosának fontos a tudat, hogy vendégei nem másolgatják a szobakulcsokat, ugyanígy jó ez egy cég esetében, melynél, ha a távozó alkalmazott leadja a neki kiadott kulcsot, biztos lehet benne, hogy nem maradt nála visszaélésre alkalmas illetéktelen másolat.
A józan gondolkodású lakástulajdonos viszont nem adja olyan kezébe a lakáskulcsot, akiben nem bízik meg, és ha nincs neki kertésze, bejárónője, stb., akkor ilyen helyzet elé az élet nem igen állítja. Akkor meg minek a másolásvédett kulcs, ha egyszer nem is kell?!

A kártya flancos dolog, menő és szuperbiztonságosnak tetszik tőle a zárbetét, de ha elveszítjük, baj van. És ez gyakran előfordul!  Tapasztaljuk, halljuk, hogy elteszik a fiók mélyére, megfeledkeznek róla, költözéskor elkeveredik, nyűg és gond, senki sem szereti rakosgatni, őrizgetni. Amikor meg kellene: nincs meg, kulcsot másoltatni e nélkül nem lehet, zárcsere tízezer, vagy húszezer. Ez egy kicsit sok pénz a semmiért. Fontos ezeket a szempontokat figyelembe venni zár vásárláskor, meg kell fontolni, mire kell és mire érdemes pénzt kiadni. Először is védjük meg magunkat a betörőktől, másodsorban védjük meg magunkat saját hülyeségünktől.
A másolás elleni védelem drága dolog, drága a gyártónak, tehát drága a vásárlónak is. Ezt a felárat kétszer fizetjük ki, egyszer a zár árába beépítve, hisz ezek a betétek drágábbak, mint másolható kulcsos társaik, második alkalommal pedig a kulcsok másoltatásakor, a védett kulcs másolásának ára egy hasonló kategóriás, másolható kulcsénak körülbelül másfél-kétszerese. Érdemes akkor vennie ilyet, ha tényleg szüksége van rá.

Technika:

Vagyis mitől nem másolható a kulcs, hogyan garantálja a zárgyártó, hogy a zárhoz csak a képviselet másolhat kulcsot. Hát, nehézkesen!

A minimális, amit egy zárgyártó megtehet, hogy a védett zár nyerskulcsát visszatartja, és azokat szigorúan csak a vezérképviselet, és esetenként az azzal szerződött partnerek számára biztosítja. Egyszerű, vagy akár lapmart kulcsok esetén ez elegendő védelem, ha a kulcsmásoló nem kap nyerskulcsot, amiből a másolatot elkészíthetné, akkor nem tudja lemásolni. Ez a másolásvédelem alapvető elve és ez többnyire működik is.

A nagyobb nyerskulcsgyártó cégek ráállnak ezeknek a kulcsoknak a gyártására, ez egy-két-három év a megjelenéstől általában.

A kulcsprofil védettségét minden országban megvásárolni rettenetesen drága, ezért a zárgyártó inkább megállapodik a nyerskulcsot gyártóval, megkéri, hogy ne gyártsa a zárához alkalmas nyerskulcsot, és némi pénzösszeggel nyomatékosítja az ideológiát. Ez addig működik, amíg a zárgyártó győzi fizetni a védelmi pénzt, vagy a nyerskulcsot gyártó cégnél az egyik matematikus kiszámolja, hogy nem jobb neki évi egyszeri százezer euró bánatpénz, mint tízmilliószor öt euro cent tiszta profit minden kulcs után.

Előbb vagy utóbb megkezdik a nyerskulcsok szériagyártását, innentől a másolás elleni védelem megszűnik, a lakatos megveszi az után gyártott nyerskulcsot, innentől a profit az övé, a kulcsot szabadon, legálisan másolhatja.

Természetesen a lakatos ezt megelőzően is tud bütykölni egy darab vasból egy kulcsot, még ha nincs is megfelelő nyerskulcsa, ha elég ügyes, kitartó és elhivatott, idő és kitartás kell csak hozzá és el tudja készíteni a szükséges kulcsot.

Ez nem mindig bonyolult, magunk is képesek lennénk sok jelenleg is védett kulcsot másolni, a technikai lehetőség adott, a józan megfontolás szab itt határt a határtalan pénzéhségnek. A gondolkodni képes lakatos nem szán rá két-három munkaórát, hogy kifarigcsáljon egy háromezer forintot érő kulcsot, mert egyszerűen nem éri meg neki vacakolni.

Másrészt, és ez a második érv jóval többet nyom a latban, az okos lakatos nem szúr ki a zárgyártóval, nem faragja meg mell döngetve a védett kulcsot, mert ha ennek híre megy, szinte biztos, hogy a gyártó bizalmára többet nem számíthat és a termékét soha többé nem forgalmazhatja. És akkor még nem is beszéltem egy esetleges kártérítési perről.

Ugyan kinek kell ez? Egy vacak kulcsért az ember nem rúgja össze a port a partnereivel.
Ez különben nem is jellemző, a kulcsmásoló kollegák többnyire tisztában vannak ezekkel, nemigen hallottam még a szakmában ilyenfajta visszaélésről.

 

Egyedi védelmi azonosítók:

Vannak, akik nem így gondolkodnak, az ő kedvükért vezetik be a gyártók az egyedi védelmi azonosítókat. Vagyis olyan védelmi rendszereket dolgoznak ki kulcson és záron belül, amit a kulcsmásoló fizikailag nem tud utánozni, vagy ha mégis, hát olyan nehézségek árán, hogy megemlegeti. Nem nagyon szokták megpróbálni.
Néhány ilyen kulcstípus, amit egyszerű módon nem lehet lemásolni és nehezíti a sokszorosítást:

 

Mul-T-Lock Interactive

Érdekes szerkezet, a kulcsokat mozgó csapokkal látják el ezeknek régiónként, kulcsprofilonként más és más az elhelyezkedésük. A mozgó csapnak a zárbetéten belül megtalálható az ellenpárja, mely azt a csapot kitolja a kulcs síkján kívülre. Házilag, utólag, barkácsolva elkészíteni a megfelelő méretben és helyen nemigen lehet.

Mottura Champions C31

Mágnes a kulcsprofilban, akár az egykor volt, szebb időket látott és mára idejét múlt mágneses Elzett cilinderzár. A kulcsban lévő mágnesnek a zárbetéten belül adott az ellenpárja, azt a helyére húzva engedélyezi a zárbetét elforgatását. A mágnes ereje itt nem számít, inkább csak annak megléte a lényeges.

Kaba Quattro

A Quattro elnevezés a négy csapsorra utal, nem is ez a különleges a zárban, hanem hogy a furatok a kulcsprofil síkjára nem merőlegesen, hanem 15 fokos szögben helyezkednek el. A zár évtizedes fejlesztés, a kilencvenes évek elején, amikor újdonságnak számított a kulcsmásolók csak a derékszögben fúrt kulcsokra voltak felkészülve, vagy leginkább már arra sem, ezért nem tudták lemásolni.

Keso 10RS

Lépcsőzetes marások a kulcsban, speciális maró és letapogató szerszámok szükségeltetnek ezeknek a másolásához, mellyel halandó lakatos nemigen rendelkezik, ilyen speciális marószerszámokat nem nagyon használ.

HF Seciurité Axira

Szemből mart kulcs, erre a kulcsmásolók nemigen vannak felkészülve, magát a nyerskulcsot sem tudják beszerezni, sem pedig a marásokat elkészíteni megfelelő célgép híján. A kulcsszár központjában elhelyezett rugós csap még egy fokkal nehezebbé teszi a másolást. Átlagos lakatos nem csinál ilyet.

EVVA 3KS (3kurven system)

A kulcsprofilon három marási pálya fut végig, két különböző mélységben, valamint a kulcsprofil oldalán döntött szögű marások biztosítják, hogy komoly előkészületek és technikai háttér nélkül a kulcsot ne sokszorosítsa senki.



Közzétéve: 2014.04.24.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr947898928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása