Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

A Személyvédelem nehézségei

2015. március 12. 10:43 - ŐrmesterNyrt

Talán minden vagyonvédelmi szakember egyetért abban, hogy a személyvédelem jelenti a vagyonvédelem összes ágazata közül a legnagyobb kihívást, hiszen nincs az a mennyiségű pénz, vagy bármi más érték, ami többet érne az emberi életnél.

Ennek ellenére a köznapi szóhasználatban a testőr szót gyakran hallhatjuk a verőember szintjére ledegradálva.

Sok sajnálatos közhiedelemmel ellentétben a testőrnek nem dolga senki megverése, még a megbízója kérésére sem, sőt, még csak fenyegetően sem léphet fel soha, senkivel szemben. Csakis a legvégső esetben alkalmazhat erőszakot, amikor már semmi más lehetősége nem maradt ügyfele megóvására. Egy igazi testőr mindig a veszélyhelyzet megelőzésére törekszik és a védett személy kivonására a veszélyzónából. A személyvédelmi munka sikeressége nem csak a testőrök fizikai felkészültségén múlik, sokkal inkább a veszély időben történő felismerésén és a védett személy lehető leggyorsabban történő kimenekítésén - a már előre megtervezett menekítési útvonalak egyikén. Menekítés során nagyon fontos a testőrök közötti jó előre eltervezett csapatmunka: ha támadás érte az ügyfelet, a másodperc tört része alatt kell cselekedni, ilyenkor már késő megbeszélni, hogy a csapat mely tagja tartsa fel a támadót, mely tagok vigyék a védettet az autóhoz (ha pánikba esne, akár fizikai erő alkalmazásával is) - és persze melyikük vezessen. Kiemelten fontos, hogy a védett személy saját biztonsága érdekében mindenben együttműködjön a testőrcsapattal programjának megtervezésekor.

Azonban a személyvédelmi munka során a legnagyobb kihívást gyakran az ügyfelek okozta nehézségek jelentik. Sok esetben csak kisebb hozzá nem értésből fakadó apró dolog merül fel, mint amikor egy ügyfél szakszerűtlen utasítást szeretne adni a testőröknek, például megmondja hova álljanak a biztosítása során. Ezeket a helyzeteket még könnyen lehet kezelni megfelelő kommunikációval.  Az ennél nehezebben kezelhető problémákat véleményem szerint a már korábban említett „testőrök ledegradálása a verőember szintre” okozza. Sok ügyfél fejében él sajnos az a kép, hogy a testőrök nagydarab, izomagyú, kopasz emberek, akik csak ütni, rúgni tudnak, kommunikálni már kevésbé.

Így sajnos ügyfeleinknek általában eszébe sem jut, hogy a személyvédelmi munkára elő kéne készülnünk, érdemes lenne végigjárnunk a védett személy tervezett programjának helyszíneit, fel kellene mérnünk, mely területek rejthetik a legnagyobb biztonsági kockázatokat, és több menekülési útvonalat kéne terveznünk. Általában sajnos a legtöbb ügyfelünk a személyvédelmi munka megkezdése előtt egy nappal keres meg minket, így gyakran még a programjukat sem tudjuk velük teljesen leegyeztetni, nem hogy még végig járni az összes helyszínét. Sőt, akadnak olyan védett személyek, akiknek egyáltalán nincs előre eltervezett programjuk: teljesen ad hoc módon járnak szórakozó helyekre, éttermekbe, vagy moziba. Ez - bár magától értetődő, hisz magánéletét az emberek többsége nem szeretné órarend szerint élni, és ésszerű keretek között teljesen jogos elvárás az alkalmazkodás minden személyvédelmi csapattól - ha valakit komoly, valós fenyegetés ér, nagy rizikót jelent és az illető jobban teszi, ha mindenről megpróbálja még idejében tájékoztatni személyvédelmi szakembereit.

A másik nagy problémát az jelentheti, amikor egy ügyfél túlságosan belefolyik a testőreinek a kiválasztásába. Sok ügyfél átverve érzi magát, mikor a már korábban leírt nagydarab izomagyúak helyett - bár képzett, profi, de külsőre átlagosnak mondható kinézetű testőröket kap. Ilyenkor gyakran csak hosszas győzködés után tudjuk elfogadtatni velük, hogy nem attól függ egy testőr szakmai tudása, hogy „van-e kettő méter magas és száznegyven kiló”. Persze sokan úgy tartják, hogy egy hatalmas alkatú testőr már megjelenésével olyan preventív hatást gyakorol, hogy senki sem mer majd védencére támadni, de valójában ez csak a laikusokból vált ki ilyen hatást. Egy veszélyes, küzdősportban jártas bűnöző tisztában van vele, hogy a túl nagy méret sok esetben hátrányt jelenthet. Több országban nem is preferálják a nagydarab testőröket, mivel a túl nagy méret lassíthatja a reakcióidejüket, a mozgásukat - vagy akár a kocsiba ki- és beszállásukat. Egy védett személy menekítésénél pedig minden pillanat számíthat.

Előfordult olyan is, hogy egy hölgy szeretett volna tőlünk személyvédelmet kérni és jelezte, hogy mielőtt megállapodna velünk, szeretné látni a testőrök fényképes portfólióját, ugyanis neki nagyon fontos a megjelenés, ő csakis jóképű, fiatal, izmos, magas, modellkülsejű testőrökkel hajlandó megjelenni. Természetesen minden testőrtől elvárt az ápolt, jó megjelenés, de azért nem várhatjuk el minden testőrünktől, hogy férfi modell külseje legyen.

Volt olyan extrém esetem is, hogy valaki testőröket kért cégünktől és nem is próbálta titkolni, hogy azért keresett meg minket, mert egy ismerőse sok pénzzel tartozik neki és szeretné testőrök kíséretében meglátogatni - némi verbális és fizikális ráhatással fizetésre bírni. Na, az ő elvárásainak meg sem próbáltunk megfelelni.

Összességében a testőrmunkáról elmondható, hogy mindig kihívásokkal teli, érdekes és gyakran izgalmas feladat, melynek sikeres teljesítéséhez a legfontosabb a megfelelő csapat összeállítása és felkészítése minden esetleges szóba jöhető veszélyhelyzetre, hogy semmi meglepetés ne érhesse őket. Hosszas felkészülés, sok gyakorlás -és gyakorlat teszi lehetővé, hogy testőreink az adott helyzetben a lehető legmagasabb szinten teljesítsék feladatukat.

 

Közzétéve: 2015.03.12.

komment
Címkék: Testőr

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr557898950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása