Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Vagyonvédelem a kereskedelemben

2016. június 10. 09:35 - ŐrmesterNyrt

1.jpgA kereskedelmi egységek védelme − akár egy kis boltról, akár egy nagyobb hipermarketről beszélünk − rendkívül összetett, és gyakran nehéz feladat. Eltérő méretük és típusaik miatt változatos kihívásokat tartogatnak a biztonsági szolgálatoknak.

A megfelelő vagyonvédelmi rendszer kialakításához fontos, hogy a megbízó és a rendszert kialakító szakember között jó összhang legyen, egymással minden információt megosszanak. Sajnos jellemző (főleg kiskereskedésekben), hogy félve az esetleges magas díjszabástól, elhallgatnak bizonyos negatív információkat, például, hogy az valamilyen bűnözői csoport célpontja. A szerződéskötést megelőzően fontos tanulmányozni a környezetet, informálódni a helyi veszteség / bűnelkövetési formákról, de még egy a közelben lévő szórakozóhely is jelenthet kockázatot.

Az áruházak őrzésénél szinte mindig van lehetőségünk az objektumon belüli operatív megfigyelésre, vagyis a boltban vásárlók között elvegyülve, pontos képet kaphatunk, milyen specifikus kihívásokkal kell majd szembenéznünk a megállapodást követően. Az üzlet külső környezetének tanulmányozása után, természetesen meg kell ismerkednünk annak belső kialakításával, működési módjával (pl.: kiszolgáló, vagy önkiszolgáló) és az általuk forgalmazott termékekkel, különös figyelemmel azok értékére és könnyű mozdíthatóságára.

Az áruk megóvásában meghatározó szerepet tölt be a prevenció. A megbízó figyelmét mindig fel kell hívni arra, hogy ha van rá lehetőség, az ilyen drága, ámbár gyorsan mobilizálható portékákat külön, elszeparáltan kell tárolni (pl.: a pénztáros pult mögött, zárt vitrinben). Ennek érdekében használhatunk mechanikai- (pl.: zárt vitrinek, különböző riasztós rögzítő berendezések) és biztonságtechnikai eszközöket (pl.: kamerarendszerek, lopás gátló kapuk és etikettek), valamint természetesen élőerős megoldást. Fontos, hogy minden belépő vásárló figyelmét felhívjuk arra, hogy a helyiségben biztonsági szolgálat által telepített és üzemeltetett rendszer működik, valamint érdemes feltüntetni a cég nevét is. Ezért is fontos a személyzet megfelelő kiválasztása, és felismerhető formaruhával való ellátása.

lopas_1.jpgA biztonsági személyzet képzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni; fontos, hogy minden vásárlóval belépésekor felvegyék a szemkontaktust, és a napszaknak megfelelően köszöntsék őket. Ez nem csak az általánosan elvárt viselkedési forma, hanem a megelőzés része is, így minden belépő személy azonnal szembesül azzal, hogy kontroll alatt van. Továbbá arra is figyelniük kell, hogy mindig legyen a vásárlók számára elérhető helyen megfelelő mennyiségű kosár, amibe pakolhatnak, hogy a tolvajok ne élhessenek olyan kifogásokkal, hogy csak azért pakolták zsebbe vagy saját táskájukba az árut, mert nem volt más.

Ismerniük kell az elkövetés módszereit, a lopás gátló berendezések működését. Fontos hogy különös tekintettel legyenek azokra, akik például mirelit szatyorral érkeznek a boltba, hiszen ezek leárnyékolják a jelzőkapuk működését. Emellett, ha az épületben megfigyelő tükrök vannak, fontos, hogy ezeket is szakszerűen használják és igyekezzenek mindig olyan helyen tartózkodni, hogy a segítségükkel minél nagyobb részét beláthassák a területnek. (Ezeket a tükröket egyébként a tolvajok is előszeretettel veszik igénybe, hogy szemmel tarthassák az „ellenfelet”.)

Sajnos akármennyire is jól kialakított vagyonvédelmi rendszer üzemel, és bármilyen jól képzett őrök dolgoznak, mindig lehetnek olyan profik, akik kicselezik őket.

Gyakran fordul elő az is, hogy míg az egyik enyveskezű amatőrnek adja ki magát és látványosan tesz zsebre olcsóbb termékeket − hogy elterelje a figyelmet −  addig a társa értékesebb holmikkal lép meg az üzletből. Persze a pénztárhoz érve a megfigyelt személy magától kipakol mindent a zsebéből, és kifizeti az olcsó terméket, mintha semmilyen rossz szándéka nem lett volna, könnyen kihasználva, hogy egy forgalmas szupermarketben képtelenség mindenkit egyszerre szemmel tartani. Az ilyen gyakorlott "szarkáknak" is csak addig van meg ez az előnyük, amíg az ott tartózkodó őrt, aki nyíltan dolgozik, nem segíti egy fedetten, civil ruhában dolgozó rendész kollégája, aki észrevétlensége miatt úgy tűnik, nem jelent fenyegetést a számukra.

Természetesen tökéletes biztonságot nyújtó rendszer nem létezik, a bűnelkövetési módszerek is mindig változnak-fejlődnek, de ebben a szakmában dolgozók feladata, hogy igyekezzenek lépéselőnyben maradni az elkövetőkkel szemben, és minimalizálják a lehetséges lopásokat és káreseményeket.

 

kincs_gergely.jpg

Kincs Gergely
Igazgatóság elnöke

Közzétéve: 2016.06.10

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr58794502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása