Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Kereskedelmi vagyonvédelem 1.

2013. február 26. 13:50 - ŐrmesterNyrt

Az üzletek, áruházak, hipermarketek, bevásárlóközpontok, logisztikai bázisok védelme egy egészen speciális terület a vagyonvédelmi szakmán belül. Ezen a területen ötvözni kell a vásárlói, dolgozói, és beszállítói visszaélések elleni határozott és eredményes fellépést azzal az egyszerű ténnyel, hogy a kereskedő alapvető érdeke mégiscsak az, hogy a vásárló elégedetten távozzon, és a későbbiekben visszatérjen hozzá. A kereskedelmi vagyonvédelemben kiemelt jelentősége van a kulturált megjelenésnek, az udvarias magatartásnak, az emberi hangvételnek.

 

Kulturált megjelenés:

Cégünk kiemelkedő figyelmet fordít a vagyonőri állomány kulturált és a megbízó igényeit teljes körűen kielégítő megjelenésre.

A feladatok ellátásához alkalmazkodóan dolgozunk gyakorló és társasági formaruhában.

Udvarias magatartás, emberibb hang:

 

Az Őrmester Nyrt. a kereskedelmi vagyonvédelmet igénylő partnereivel egyetértésben azt vallja, hogy a vagyonőrök megjelenésükkel és kulturált viselkedésükkel üzenetet közvetítenek a vásárlók, látogatók felé. Hiszen mikor egy vásárló, látogató belép egy ilyen egység területére, az első ember, akivel találkozik, az a vagyonőr.

Megjelenése, fizikai valósága, ruházata, viselkedése az áruház, üzlet üzenetét hordozza magában. Ha az első benyomás negatív, akkor már nem szívesen lép be az üzletbe.

Távozáskor szintén a vagyonőr kollégánk, akivel utoljára találkozik. Ha az első benyomása nem pozitív és még a kiszolgálással sem volt megelégedve, már csak csepp a pohárba, ha a biztonsági személyzet egy tagja elé áll és fokozza ezt a hatást.

Nagy hangsúlyt helyezünk dolgozóink kiválasztására, felkészítésére, képzésére, és ruházatára egyaránt.

A képzéseknél, továbbképzéseknél kiemelkedően fontos szerepet kap a helyi speciális ismereten túl a jogi ismeretek, a konfliktuskezelés, a kommunikáció. Hisszük, hogy a nem megfelelően kezelt helyzet negatív kihatással lehet a megbízóra és cégünkre egyaránt.

Cégünk számos üzletben, logisztikai bázison, és szinte valamennyi meghatározó kereskedelmi üzletláncnál van jelen, itt vagyonvédelmi tevékenységet lát el. Szakértőink a magyar piacon egyedülálló kereskedelmi vagyonvédelmi technológiával rendelkeznek, melyet tapasztalataink alapján folyamatosan fejlesztünk.

Célunk: Olyan egységes, és a szakterület minden egyes részére kidolgozott szakanyagok összeállítása, amely garantálja a képzések hatékonyságát, és az ismeretek korszerű és mindenre kiterjedő átadását a vagyonőri állomány és a megbízó részére.

Cégünk folyamatosan méri, és partnereink felé dokumentálja a működési eredményeket. Így megbízóink folyamatosa visszajelzést kapnak munkánkról, teljesítményünkről.

Megbízóinkat tevékenységünk és eredményeink számszerűsítéséről, valamint a vagyonvédelmi kockázatok és azok megszüntetésének módjáról havonta, Szakmai Jelentésben tájékoztatjuk.

 

Áruvédelmi rendszerek:

Korunk dinamikusan fejlődő kereskedelmében, a siker egyik titka a vásárlók legmagasabb színvonalú kiszolgálása, ami ma már egyet jelent az áruvédelmi rendszerek egyre dinamikusabb fejlődésével. Nem csupán a kereskedelemmel foglalkozók, hanem a vásárlók érdekében is szükséges mind szélesebb körben alkalmazni.

 

Ennek eredménye könnyen felmérhető:

Jelentősen csökkenti a vevőkör egy bizonyos rétege részéről, illegálisan eltulajdonítható termékek mennyiségét. Javul a becsületes vásárlók közérzete, elriasztja a vissza-visszatérő bolti tolvajokat.

Vizsgáljuk meg, hogy milyen eljárásokat és eszközöket alkalmazunk ezek elérése érdekében!

Alapvetően két, lényegesen elkülöníthető megoldásról beszélünk: Mechanikai és elektronikai áruvédelmi rendszerről.

Mechanikai védelem:

Ide tartozik a pántolás, tokok (széferek).

Pántolás: Műanyag vagy fém szalaggal történik, egy speciálisan erre a célra kialakított gép segítségével. Az áruk raktárba érkezésekor alkalmazzák ezt a módszert a csomagoló anyag felbontása, valamint a dobozban található termék védelmének érdekében.

Tokozás (széferek): Olyan áruvédelmi technika, mely egyesíti magában az esztétikus megjelenést és a teljesítményt. Minden üzlet típushoz jól illeszkedő formatervezésük alkalmassá teszi hipermarketek, szupermarketek, sport, zene, könyv, és egyéb kiskereskedelmi üzletben való alkalmazásukat.

Ezen áruvédelmi eszközök eltávolítása speciális nyitó szerkezettel történik, nem okoz hosszú várakozást a pénztáraknál.

Áruvédelmi ketrec vagy szoba alkalmazása: Ezek a helyiségek a raktárban találhatóak, jól elkülönítve, riasztó rendszerrel ellátva. Itt tárolják a különösen „érzékeny" termékeket. Jövedéki áruk (nagy értékű alkohol, dohányáru, drága kozmetikumok, illatszerek). Ezeket a területeket a videó kamerás megfigyelő rendszer segítségével is ellenőrzik.

Mintadarab védelem: Az eladótérben kiállított bemutató termékeket (számítógépek, kamerák, nyomtatók stb.) egy speciális sodrony kábel segítségével rögzítik a pulthoz. Ennek vastagsága határozza meg a legtöbb esetben, hogy csak mechanikai védelemként alkalmazzák (ne lehessen elvágni, elcsípni fogóval), de ha vékonyabb kábelt alkalmaznak, akkor egy speciális riasztórendszerbe kötik be..

Mechanikai és elektronikus védelem kombinálása

Kupak széferek: A nagyobb értékű alkoholos termékeknél alkalmazzák. Olyan védelmi eszköz, amely kialakításával garantálja, hogy a termékre való felhelyezés után csak egy speciális nyitó készülékkel lehet eltávolítani a pénztárnál, fizetés után. Ha valaki ezzel a védelemmel ellátott terméket akar kivinni az áruházból, a védelmi kapu érzékeli jelenlétét, és riasztó jelzéssel figyelmezteti a biztonsági személyzetet a lopásról.

 

 

 

Ezen védelmi rendszerhez az áruvédelmi kapuk és etikettek tartoznak

Áruvédelmi kapuk, címkék: Napjainkban három fő technológiát alkalmaznak széles körben az elektronikus áru védelemben. Az elektromágnesest, az akuszto-magnetikust, és a rádió frekvenciásat, amelyek működése egyaránt az elektromágneses hullámok terjedésének fizikai törvényszerűségein alapszik. Mindhárom sajátos felépítéssel és meghatározott felhasználási jellemzőkkel rendelkezik, közülük egyik sem alkalmas arra, hogy valamennyi elvárásnak, igénynek megfeleljen. Tehát az adott feladathoz leginkább megfelelő rendszert kell kiválasztani ahhoz, hogy az áruvédelem a lehető leghatékonyabb legyen.

Az áruvédelmi kapu érzékelő és riasztó jelzést adó eszközként funkcionál. Ahhoz, hogy a kapuk jelzést adjanak, szükség van olyan eszközökre, amelyeket a termékeken helyezünk el. Ezek a lágy és kemény etikettek lehetnek. Ha a pénztárnál nincs hatástalanítva vagy eltávolítva ez az eszköz, a kapun áthaladáskor érzékeli jelenlétét, hang és fényjelzéssel hívja fel a figyelmet a rendellenességre. A kemény etikettek többször, akár évekig felhasználhatók, hiszen speciális zárszerkezetük van, s fizetés után távolítják el őket. Elsősorban műszaki és textil termékeket védenek velük. Az egyszer használatos öntapadós lágy etikettek (címkét) bármelyik termékre felhelyezhetőek. Ezek a címkék a pénztáraknál úgynevezett deaktivátorral hatástalaníthatók.

A lágy etikett címkét alkalmazzák a „széferek"-hez is.

Pénztársori áruvédelem: Ide sorolhatjuk azokat a mechanikai és elektronikai védelmi megoldásokat, amelyek megkönnyítik a személyzet és megnehezítik az elkövetők dolgát.

Ilyen védelmi eszköz a tükör, amely segíti a pénztáros munkáját a bevásárló kocsik ellenőrzésekor.

A kitörés gátlók: A zárt pénztáraknál egy mechanikus kart fordítanak a közlekedő útra merőlegesen. Ha valaki ezt a kart elfordítja és áthalad ezen a szakaszon, akkor megszólal a riasztó jelzés a kasszában, figyelmeztetve a biztonsági személyzetet az illegális áthaladásról. Idesorolhatók még azok a nyitó eszközök, amelyekkel eltávolítják a kemény etiketteket, valamint a deaktivátor pad, melynek feladata, hogy hatástalanítsa a lágy etikett címkéket.

Természetesen még sokféle apró trükk és megoldás létezik az árukészlet megóvására. Nagyon fontos, hogy jól felkészített szakembereket foglalkoztassunk a vagyonvédelemben, akik ismerik, és kiválóan kezelik ezen technikákat.

Horváth Miklós

Közzétéve: 2013-02-26

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr117898858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása