Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Távoli hozzáférés használata smart telefonnal, hogy a mobilunk tényleg „OKOS” legyen!

2013. február 20. 13:49 - ŐrmesterNyrt

Néhány évtizeddel ezelőtt már az is nagy előrelépésnek számított, hogy egy-két fekete-fehér kamera képét 24 órán keresztül videoszalagra rögzítettük, és szükség esetén a felvételeket visszanéztük.

A technikai fejlődés, és az internetes lefedettség folyamatos terjedése felgyorsította a videó megfigyelő rendszerekbe távolról történő betekintést sőt, a felvételek távolról történő visszanézésére is jól használható lehetőséget nyílt. Elsőként a PC alapú videó rögzítők rendelkeztek a távoli elérés lehetőségével, majd a digitális rögzítő berendezések is képessé váltak erre.

 Az okos telefonok rohamos elterjedésének köszönhetően egyre több gyártó fejleszt a saját rögzítőihez telefonon futtatható alkalmazásokat. Az olcsóbb kategóriájú rögzítőkhöz általában nem készül gyári verzió, ezt a szegmenst vállalkozó szellemű programozók által készített szoftverek fedik le, melynek egy alapfunkciókat tartalmazó verziója általában ingyenesen vagy próbaverzióként használható, a teljes, bővített tudású szoftverért egyszeri, néhány száz, vagy egy-két ezer forintos díjat kérnek.

A távoli hozzáférés lehetősége már évek óta elérhető, és a legtöbb irodában, magánlakásban az internet is rendelkezésre áll. Sok videó megfigyelő rendszerrel rendelkező tulajdonos azonban sajnos még mindig nem tud erről a nagyszerű lehetőségről, sokan tartózkodnak az ismeretlentől, pedig a rendszere képes lenne, rá pénzt, és ami a mai világban az egyik legdrágább kincs, időt megspórolva a tulajdonosának!

Alábbi rövid írásunkban megpróbáljuk mindenki számára megvilágítani és egyszerűen érthetővé tenni a működés elvét és rendszerét. Reméljük, hogy ennek segítségével azok is bátran kihasználják és élvezik a rendszer előnyeit, akik eddig még idegenkedtek tőle!  A digitális rögzítők fejlesztésénél néhány éve kezdődött az a tendencia, hogy a gyártók a kommunikációs protokollokat megpróbálják egységesíteni, így különböző típusú rögzítőket érhetünk el egy közös felületen.

Fix IP cím vagy DynDns

A távoli hozzáférés egyik alappillére, hogy tudjuk, milyen címen érhetjük el a digitális rögzítőnket. Amennyiben van más olyan alkalmazásunk, ami miatt rendelkezünk fix IP címmel (pl. web- vagy levelező szervert üzemeltetünk a cégünknél), úgy a távoli hozzáféréshez ki kell nyitni a megfelelő portokat a tűzfalon, és máris elérhetjük a kameraképeket.

Ha nem rendelkezünk fix IP címmel, a ma már fizetős, de viszonylag kis költséggel megúszható megoldás a DynDns regisztráció. Miért van erre szükség? Az internet szolgáltatók az úgynevezett dinamikus IP cím kiosztást alkalmazzák. Amikor egy felhasználó lekapcsolódik a hálózatról, az általa használt IP cím felszabadul, és hosszabb-rövidebb idő múlva egy legközelebb bekapcsolódó felhasználó kapja meg az IP címet. A router – vagy közvetlenül a digitális rögzítő – elküldi a dyndns központi szerverére az éppen akkor aktuális címet. Ha távolról a kameraképeinket szeretnénk megnézni, a DynDNS szerver fog minket a saját rögzítőnkhöz irányítani. Ez évente néhány ezer forintos költséget jelent, és ma már nagy biztonsággal működik.

Forgatható kamerák

A forgatható kamerák két alapvető típusát különböztetjük meg. Az egyszerűbbek a Pan/Tilt/Zoom-os szerkezetek, főbb jellemzőik, hogy nem fordíthatóak teljesen körbe, és általában nem állíthatóak be előre definiált útvonalak. A bonyolultabbak a speed-dome kamerák, melyek 360 fokban körbeforgathatóak, járőrútvonal állítható be, és a forgatás sebessége is változtatható. Az asztali digitális rögzítők képesek kezelni a forgatható kamerákat, és segítségükkel okos telefonon keresztül, távolról is vezérelhetjük őket. Ennek elsajátításához – a telefon kijelző méretétől függően – hosszabb-rövidebb gyakorlás szükséges.

Biztonság

Mint minden informatikai rendszer, a távoli hozzáférésre beállított videó-rögzítő is interneten keresztül sebezhetővé válik. Alapesetben felhasználói névvel és jelszóval védett a rendszer, ezt lehet fokozni az eléréshez szükséges port megváltoztatásával, vagy akár biztonságos VPN kapcsolattal is.

Figyelembe véve azonban az okos telefonnal történő távoli hozzáférés előnyeit és hátrányait az eredmény egyértelmű. Számos kényelmi funkciót, könnyebb ellenőrzést, azonnali és gyors reagálást, riasztási és helyzetértékelési opciókat kínál, míg az internetes sebezhetőség egy általános kockázat, mely nem csak ezt az alkalmazást, ezt a felületet érinti, hanem modern világunk valamennyi területét, ideértve a banki, kormányzati, kereskedelmi és magánszférát, mindennapjainkat, egész életünket.

Szerzők: Klujber Péter, Hanitz Zsolt

Közzétéve: 2013-02-20

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr637898848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása