Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Intelligens videomegfigyelő és -elemző rendszerek

0001. december 05. 01:00 - ŐrmesterNyrt

Bevezetés

Általános probléma a CCTV rendszerekkel

A jelenlegi CCTV rendszereknek - legyenek ezek akár analóg vagy digitális jellegűek – van egy sajátos hiányosságuk, amely körülményessé teszi hatékony használatukat. Ez a tényező nem más, mint az ember, pontosabban az emberi figyelem.

A figyelem az erőfeszítés és a tudatos ráirányultság alapján kétféle lehet:

- Automatikus figyelem

- Kitartó figyelem

 

Az automatikus figyelem gyakorlás révén alakul ki, segítségével lehetőség nyílik a figyelem megosztására és egyidejűleg más párhuzamosan folyó tevékenység nyomon követésére. A kitartó figyelem hosszú ideig tartó mentális erőfeszítést igényel. A kitartó figyelmet befolyásolják motivációink, elvárásaink, érdeklődésünk, előzetes ismereteink és tapasztalataink egyaránt.

A probléma ott keletkezik, hogy a figyelem folyamatos és pontos fenntartása nem várható el 100%-ban egy biztonsági megfigyelést végző embertől a rá kiszabott munkaideje alatt. Ezért a videomegfigyelő rendszerek rögzítési funkcióját kellett kihasználni, de manapság ezek az alapfunkciók már elavultak. Az események rögzítése nem minden esetben elegendő az eseményt elkövető(k) kézre kerítésére, vagy az esemény pontos körülményeinek az elemzésére.

A megoldás

A jelenlegi technológia fejlettsége lehetővé teszi olyan komplex video megfigyelő rendszerek alkalmazását, amelyek képesek valós időben, vagy akár rögzített video állományon keresztül, előre meghatározott eseményszűrőkkel elemezni/kiértékelni/megjeleníteni a kívánt eseményt.

A módszer működéséhez elengedhetetlen, hogy az elemző rendszerben a kamera által látott tér egy virtuális térben legyen elhelyezve. Így az eseményszűrő beállításokat a kamera által figyelt térben lehet alkalmazni, melyben a tárgyaknak van szélessége, hosszúsága és mélysége. Amennyiben ez a beállítás pontosan kivitelezett, a különféle video elemző rendszerek már tudnak a beállított térben dolgozni.

DigiSec videókép alapú és eseményfeldolgozó elemző rendszer

A MONTANA Tudásmenedzsment Kft. saját fejlesztésű DigiSec elnevezésű rendszere az egyszerű és összetett események valós időben történő észlelését, ezen információk folyamatos elemzését támogatja.

Jelenleg egy fejlődés alatt álló rendszerről beszélünk, melynek egy kiépített verziója tesztelés alatt áll az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. budapesti székházában. A DigiSec rendszer előnye, hogy mind IP, mind analóg kamerák alkalmazásában is kiépíthető. Tehát egy általános megfigyelő rendszert is elláthatunk az intelligens megfigyelőrendszerek ismérveivel.

 

A DigiSec megoldás azt a hiányzó szemléletmódot pótolja, amely az egyes elemi események és objektum tulajdonságok komplex, integrált elemzését biztosítja. Az integrált elemzésekből adódó adathalmaz megfelelő kiértékelése során keletkező új információk feldolgozását követően bonyolult eseményeket is felismerhetünk. Ezáltal hatékonyabb, nagyobb biztonságú kockázat előrejelző rendszerek építhetők. A rendszer képes több kamera képből együttesen eseményeket megfigyelni, és a helyismerettől függő tartalommal ellátni az így képzett eredményt. A kapott eredményeket értelmezi és megfelelő riasztásokat indít.

Kiválóan alkalmas bankok, repterek, bevásárlóközpontok, benzinkutak, gyógyszertárak, illetve bármilyen és bármekkora terek megfigyelésére.

A DigiSec elemző rendszere a következő szolgáltatásokat garantálja:

 

• Valós idejű eseménydetektálást és jelzést egyetlen monitorképen.

• Esemény és objektummozgás szerinti keresést.

• Objektumok mozgásának követését az alaprajzon.

• Statisztikák készítését.

• Riasztásokhoz társított utasítások, üzenetek megjelenítését, intézkedések naplózását.

• Eseményközpontú videó tárolást.

• Meglévő analóg kamerák átalakítását intelligens IP kamerává.

 

A DigiSec rendszere továbbá lehetővé teszi:

 

• A területekre osztott mozgásfigyelést (több kameraképből is)

• Emberek, járművek osztályozását méret és sebesség szerint.

• Vonal átlépést, területre lépést, ember- és járműszámlálást.

• Terület elhagyást, területre lépést,

• Területen belül megjelenő vagy eltűnő ember/autó detektálását.

• Kamera szabotázs védelmet (fénykép a kamera előtt, nincs video jel, stb.)

• Előírással ellentétes haladás, közlekedés detektálását.

• Tárgy eltűnés, tárgyelhelyezés detektálását.

• Csoportosulások kiszűrését.

• Kerítésfigyelést.

Példaképek:

Virtuális kerítés

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr197898932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása