Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Lőfegyver otthon, pro és kontra

2013. április 23. 16:07 - ŐrmesterNyrt

Nagy-Britannia és Németország mellett Magyarországon a legszigorúbb a fegyvertörvény. Ahhoz, hogy a civilek önvédelmi céllal lőfegyvert tartsanak maguknál, a jogszabályi előírások mellett alapos indok, vagy komoly fenyegetettség fennállása szükséges. Ez értelemszerűen nagyban csökkenti a lőfegyverekkel elkövetett bűncselekmények számát. Ám van hátulütője is a szabályozásnak; ha például valakire otthonában brutálisan rátámadnak, nincs komoly esélye arra, hogy megvédje családja és saját testi épségét, életét.

Pedig ez az elmúlt hónapokban nagy gyakorisággal előfordult, a híradók majdnem napi szinten számolnak be ilyen bűncselekményekről. Főleg az idősebb, vagy mozgásukban korlátozott személyek számára nyújtana segítséget, hogy lőfegyver segítségével megvédhetnék magukat és értékeiket. Sok ellenző szerint viszont így még több ember halna meg lőfegyver által.

Azonban ha a bűnügyi statisztikákat vesszük figyelembe, a legálisan tartott lőfegyver az, amellyel a legritkábban követnek el bűncselekményt. 
Az elmúlt napok magyar híradásaiból kiderült, hogy az egyre jobban „szaporodó” rabsicok, azaz orvvadászok saját maguk készítik lőfegyvereiket. A masszív kriminális energiával rendelkező bűnöző pedig illegálisan, sokszor külföldön szerzi be a profi fegyvereket. Másra is van példa: pont egy éve három 19-20 év közötti elkövető egy lőtérről szerzett magának pisztolyokat és lőszert, távozás előtt hidegvérrel agyonlőve a lőtér vezetőjét és egy szemtanút. Ezek a tények véleményem szerint inkább amellett szólnak, hogy önvédelmi célokra lehessen otthon lőfegyvert tartani, természetesen csak feddhetetlen előélettel és alapos pszichológiai vizsgálat, elméleti és gyakorlati vizsga után. Utóbbit tartom a legfontosabbnak. Érdemes visszagondolni a Pécsi Egyetemen történt lövöldözésre (1 halott 3 sebesült), vagy a másik egyetemista fiúra, aki facebookon azzal fenyegetett, hogy egy budapesti bevásárlóközpontban készül mészárlásra. Minden „elfuserált” életévéért egy embert akart meggyilkolni. Mindkét fiatal legálisan tartott lőfegyvert sportcélokra, de érdekes mód nem akadtak fel semmilyen szűrön, hogy mentális problémáik vannak.

A tavalyi évet az Egyesült Államokban töltöttem, ráadásul Colorado-ban, ahol a fegyvertörvény a leglazább. Elég felmutatni a jogosítványt és az elegendő, hogy vegyünk egy pisztolyt, vadászpuskát vagy akár egy átalakított (sorozatlövésre nem alkalmas) katonai gépkarabélyt. Lőszert minden nagyobb szupermarketben kapni és vicces mód nem kell hozzá még jogosítványt sem felmutatni, ugyanakkor, ha veszek egy üveg bort, akkor a jogosítvány, ill.. az útlevél számát feljegyzik. Az alkoholtörvényt sokkal komolyabban veszik. Pisztolyt, akár csak régen a cowboyok, nyíltan viselhetek, ám ha egy üveg sört kiviszek a strandra, reszkírozom, hogy letartóztatnak. Sajnos a legtöbb bűncselekményt is lőfegyverrel követik el, van, hogy akár csak unalomból vagy drogok hatása alatt lőnek le valakit egy parkolóban.

Igen sok baleset is történik, hiszen aki megvesz egy automata pisztolyt, attól hogy kifizeti, még nem fog érteni a kezeléséhez.
Igaz, minden lőtér felkínál fegyverkezelési tanfolyamot, de a 200-300 dollárt a legtöbben (érdekes mód a férfiak) már sajnálják rá. A legtöbb nő viszont, aki fegyvert vásárol, részt vesz a tanfolyamokon, amelyekre már a fegyverboltban lehet helyet foglalni. Az egyik legmegrázóbb baleset a télen történt, amikor egy férfi az autóban hagyta 7 éves kisfiát, amíg beugrott egy üzletbe. A kisfiú megtalálta a kesztyűtartóban tárolt pisztolyt és persze játszani kezdett vele, ám a fegyver elsült és halálos sérülést okozott szegénynek. Sajnos a legtöbb baleset áldozata gyermek, hiszen a hatóságok ott nem ellenőrzik a fegyverek tárolását és legális, ha valaki a kocsijában is tart pisztolyt vagy sörétes puskát. Németországi viszonylatban is a helytelen tárolásból adódnak a katasztrófák. Négy éve egy a gimnáziumból kirúgott, 17 éves diák tizenöt embert lőtt agyon, 11-et megsebesített, mielőtt magával is végzett. Ámokfutása alatt 112 lövést adott le. A mészárlást apja Berettájával követte el, amit a férfi az éjjeliszekrényén tárolt. Sajnos a médiumok csak ezeket a negatív történeteket kapják fel. A számtalan eset, amikor törvénytisztelő polgárok, fegyverük segítségével védik meg magukat, vagy másokat, nem számítanak hírnek. Én, aki 25 évet töltöttem fegyveres testületeknél, úgy látom, ha valaki ölni akar, azt megteszi, ha nem lőfegyverrel, akkor késsel, baltával vagy mással (lásd a napi TV híradókat). Viszont az állampolgároknak érdemes lenne megadni a jogot, hogy egy komoly tanfolyam, pszichológiai alkalmasság és rendszeres lőgyakorlat fejében tarthassanak otthonukban maguknál önvédelmi pisztolyt.

Georg Spöttle

Közzétéve: 2013.04.23.

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr207898870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása