Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Intelligens testőrmunka

2013. február 21. 11:33 - ŐrmesterNyrt

Ha szóba kerül a személyvédelem, azaz a testőrmunka legtöbben vagy a celebekre vagy a sztárokra gondolnak, akik gyakran csak presztízsből tartanak „body guardot”. Ez a kívülállók szemében egy viszonylag egyszerűen strukturált hivatás látszatát kelti. Pedig a professzionálisan kiképzett személyvédőknél erről szó sincs. A nagydarab, napszemüveges testőrkép, a szakma elitjénél már nem létezik. Több nyelvet folyékonyan beszélő, komoly katonai vagy rendőri múlttal rendelkező férfiak és nők a modern személyvédő szakemberek.

Politikusok és üzletemberek mellett maguk is hivatalos személynek vagy üzleti partnernek tűnnek, mivel megjelenésük és kisugárzásuk erre utal. Ez a „láthatatlanság” teszi őket hatékonnyá.

A védett személy nem tűnik fel már azzal, hogy izomkolosszusok kísérik, mivel ez figyelmet kelt. A testőrök folyamatosan felmérik a környezetet, ellenőrzik az irodát, szállodai szobát, és minden feltételezett veszélyforrás esetében a védendőt biztonságos távolságban tudják tartani ettől a valós vagy vélt rizikófaktortól.

Ez történhet például a gépjárművel, amelyet állandó mozgásban tartva elérhetetlenné teszik a VIP személyt mondjuk egy agresszívabb rajongói tábor vagy éppen nemtetszését kinyilvánító tömeg esetében (ez utóbbi politikusok vagy ismert üzletemberek, bankárok védelménél merülhet fel).

Az intelligens testőrség csapatmunka. Amíg egyikük a védett személy mellett van és akár a tolmácsfeladatot is ellátja, társa az autót vezeti, azon az útvonalon, amelyet a harmadik testőr, aki a felderítést végzi már percekkel azelőtt bejárt, és rádión jelentette, hogy az útvonal biztonságos és járható. Ha ez a jelzés nem éri el a járművet, a vezető azonnal a B vagy a C alternatív útvonalat választja. Ezeket már a kísérés előtt napokkal kijelölték és személyesen bejárták. Veszélyesebb országokban vagy komolyabb tüntetések alkalmával mindig ott halad egy második jármű a védett személyt szállító autó mögött, hogy ha meghibásodna vagy balesetet szenvedne, akkor a VIP személyt azonnal a második gépkocsival biztonságba helyezhessék. Kulcsszó: baleset. A modern testőrök természetesen rendelkeznek profi elsősegély nyújtó tanfolyammal, és ezenfelül szakképesítésük van CPR-ból,  (cardiopulmonális reszuszcitáció) azaz szívműködés és légzés újraindításból.

Az első kérdés, amit a „laikusok” feltesznek, hogy van-e és milyen a testőrök fegyvere. Van, és a legmodernebbeket használják, mint az osztrák Glock, ami például az FBI-nál is rendszeresítve van. VISZONT! A jó testőr igyekszik, hogy fegyverét csak a legvégső esetben használja. Képzéseinken nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy nem háborút kell viselni az esetleges támadóval szemben, hanem a védett személyt azonnal „kivonni”, biztonságba helyezni. Ez általában úgy történik, hogy a csapat egyik tagja hátráltatja a támadást, a másik kettő evakuálja a védett személyt és a megfigyelők értesítik a hatóságokat, ha olyan komoly veszélyforrással van dolguk, mint egy fegyveres támadó.

Kik és miért támadhatnak? A testőrök a leggyakrabban agresszív tinédzserekkel találkoznak, akik az imádott sztártól egy autogramot vagy közös fotót szeretnének. Ez napi rutin, és ha megvan az áhított fotó, akkor le is csillapodnak a kedélyek. Üzletemberekre, segélyszervezetek munkatársaira, politikusokra vagy az ENSZ nagyköveteire azonban már komolyabb veszélyek leselkednek. Egyikük korunk rákfenéje, a terrorizmus. Ez lehet politikailag vagy vallásilag motivált. Védelem szempontjából sem lényegtelen, hogy például gerillák élő túszt akarnak szedni, hogy később a cégtől vagy a kormánytól váltságdíjat zsaroljanak ki, vagy merénylőik a védett személy fizikai megsemmisítésére törekednek. Ezért korunk személyvédője egy ilyen út előtt már hetekkel figyeli az adott terület politikai helyzetét, interneten megnézi a lokális híradókat és figyeli a helyi lapokat. Partnercégek képviselői tájékoztatják az akut veszélyforrásról. A felderítés itt a munka alfája és omegája. Ez gyakran álcázva, a helyiek ruházatában és a környezetbe illő gépkocsival történik. A veszély legtöbbször láthatatlan. Itt a technika és a találékonyság is számít: a páncélozott jármű, az ülések alá helyezett golyóálló mellény, amely az aknák repeszeit fogja fel csak két példa a védelemre. A többit testőriskolánkban is el lehet sajátítani, sok más hasznos ismerettel. 

  Georg Spöttle
  -kiképzésvezető-

Közzétéve: 2013-02-21

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr777898850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása