Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

A kevesebb néha több? II.

2014. március 25. 16:04 - ŐrmesterNyrt

Ebben az írásomban a legelterjedtebb, proximity kártyás beléptetőrendszereket fogom megvizsgálni, hogy a drágább, mindent tudó megoldást válasszuk, vagy megfelel-e nekünk egy olcsóbb megoldás is.

 

 

Mire van szüksége a legtöbb megrendelőnek?

 

A legtöbb megrendelő egyszerűen használható beléptetőrendszert szeretne kapni. Tisztában vannak azzal, hogy egy komolyabb védelmet igénylő rendszer elképzelhetetlen őrszemélyzet nélkül, mivel egy forgóvillát, sorompót nagyon egyszerű kijátszani, "átmászni" rajtuk. A mágneszáras ajtók sem jelentenek tökéletes biztonságot az idegen behatolók ellen, ezek is könnyedén kijátszhatók. Őrszemélyzet nélkül munkaidő nyilvántartásra is alkalmatlan a rendszer, mert azt is gyerekjáték kijátszani, hogy munkaidőben kimenjen az ember anélkül, hogy azt a rendszer rögzítené. Vannak olyan cégek, ahol minden dolgozó ismeri egymást, így könnyedén kiszűrik az idegen embereket őrszemélyzet nélkül is, és megkérdezhetik tőle, hogy "kit keres", de nem ez a jellemző, és a biztonságot amúgy sem szabad erre alapozni.

 

Mik az alapvető funkciói egy beléptetőrendszernek?

 

Kártyakiadás: Minden belépésre jogosultnak kell egy egyedi kártya, amin többnyire szerepelnek az adatai, esetleg a fényképe is. A belépőkártyák lehetnek előre legyártott, sorszámmal rendelkező kártyák, de lehetnek helyben megszemélyesített, akár fényképes kártyák is. Ezt minden esetben az arra kijelölt (őr)személyzet adja ki a belépő személynek.

 

Nyilvántartás: A belépőkártyáknak jogosultsági szintekkel kell rendelkezniük, ha erre szükség van. Ez alatt azt értem, hogy ha nem minden helyre jogosult belépni egy személy, ezt a rendszernek kezelnie kell. Továbbá rögzítenie kell a rendszernek minden kártyahasználatot, akár jogosult volt a belépésre, akár megtagadta azt a rendszer. Az őrszemélyzetet akár hangjelzéssel is értesítheti a rendszer az illegális kártyahasználatról.

 

Sok esetben szükség lehet fényképfelvételre is a belépő személy későbbi azonosítására, a belépőkártya illetéktelen személynek történő átadásának megelőzésére, ezt a belépési ponton elhelyezett kamera képe biztosíthatja. A kamera képe megjelenhet az őrszemélyzet monitorán is, akik szükség esetén beavatkozhatnak.

 

Milyen beléptetőrendszereket kapunk készen?

 

A kártyaolvasók gyártói többnyire adnak kész megoldásokat a beléptetőrendszerekhez. Vannak, amelyek nem magyar nyelvűek, ezek általában nem felelnek meg a megrendelő igényeinek. Vannak olyanok, amelyek "mindent" tudnak, ezek használata viszont túl bonyolult az őrszemélyzet számára. Sok magyar cég árul olyan beléptetőrendszert, amelyhez csak a saját kártyaolvasóit lehet használni, azaz nem kompatibilis az általánosan elterjedt kártyaolvasókkal. Ennek megvannak a veszélyei, ha megszűnik a cég, nem tudják pótolni az esetlegesen meghibásodó kártyaolvasót (volt már rá példa), továbbá jóval drágábban adják a saját kártyaolvasóikat, mint a hasonló tudású, általánosan elterjedt kártyaolvasókat. A legnagyobb hátránya a kész beléptetőrendszereknek az, hogy nagyon lassú az esetleges hibajavítás, és gyakorlatilag lehetetlen egyedi funkciók beépítése a rendszerbe.

 

Milyen beléptetőrendszereket kaphatunk még?

 

Vannak Magyarországon olyan cégek, melyek a megrendelő egyedi kívánságait tartják szem előtt, és megvalósítják azt. Ezt úgy tudják megtenni, hogy nem csak "előregyártott modulokat" használnak, hanem a programozóik felveszik a kapcsolatot a megrendelővel, és megvalósítják annak igényeit. A legtöbb megrendelő a rendelés pillanatában nincs is tisztában az igényeivel, csak a rendszer használata során alakul ki benne, hogy mit is szeretne kapni a pénzéért. Mivel már van kapcsolata a programozókkal, ezért gyorsan, akár már aznap elkészülhet neki a személyre szabott program, programmódosítás.

 

Közzétéve: 2014.03.25.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr347898924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása