Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Intelligens kamerarendszerek

2014. február 14. 14:07 - ŐrmesterNyrt

Ma már szinte minden irodaházban, közterületen, vállalatnál és állami intézménynél működik valamilyen videó megfigyelő rendszer. Legtöbb esetben a technológia régebbi analóg, de egyre szélesebb teret nyer a korszerűbb IP alapú rendszer is.
Legtöbb esetben az elsődleges cél a dokumentálás. Felvételek rögzítése történik, a felvételeket alkalmanként fáradtságos munkával visszakeresik, és megpróbálják megállapítani a jobb-rosszabb minőségű videó alapján, hogy mi is történt, ki, vagy mi látható a képernyőn.

Nagyobb intézményeknél a kameraképeket egy vagy több diszpécser felügyeli, bár a kamerafelügyelet mellett ezeknek a személyeknek más feladataik is lehetnek.

Egy monitorfalat bámulni igen kimerítő feladat, a figyelem gyorsan lankad, és a kis képeken az események egy része emberi szem számára nem is észlelhető.

Akkor mit tehetünk? Megállapíthatjuk, hogy eltűnt, ellopták, összetört, megsérült, hogy csak a legkevésbé súlyos következményeket említsük?

Van megoldás! A rohamos informatikai fejlődésnek köszönhetően a piacon elérhetőek már olyan intelligens megoldások, amelyek a kameraképeket folyamatosan, a nap minden pillanatában elemzik, nem „fáradnak”, és a beállított eseményekre jelzést adnak, vagy akár automatikusan elindítanak folyamatokat.

A valós idejű eseménydetektálás segítségével az akár több tíz vagy száz kameraképből a diszpécser megfigyelő monitorán azonnal a releváns eseményt tartalmazó kamera képe jelenik meg, így beavatkozhat a folyamatba. A rendszer öntanuló módon azonosítani tudja egy-egy kameraképen a szokásostól eltérő eseményeket.

Mozgásérzékelést sok éve tartalmaztak a rögzítőszoftverek és a fejlettebb kamerák, azonban a mozgást a kép alkotóelemeinek (pixeleinek) változása alapján detektálják, ugyanúgy mozgásnak számít egy kívülről bevilágító gépjármű lámpája, mint a kameraképben megjelenő maszkos betörő. Az ilyen mozgásérzékelés számos téves jelzést generál, így egy idő után a kezelő már nem figyel kellően a jelzésekre.

Az intelligens rendszer fejlett mozgásérzékelési algoritmusokkal kiszűri a természetből jövő, nem releváns mozgásokat (pl. fák, árnyékok, vízfelület), és a beállított objektumra (jármű, ember, állat) adnak jelzést.

Egy folyosón vagy aluljáróban, ahol az emberek rendszerint áthaladnak, képes beazonosítani, ha valaki hosszabb ideig egy helyben tartózkodik. Ez jelentheti, hogy csak vár valakire, de akár azt is, hogy rosszul lett, és nem tud továbbmenni. A kép azonnal a diszpécser látóterébe kerül, és szükség esetén tud intézkedni.

Az algoritmus azonosítani tudja az eltűnt vagy elhagyott tárgyakat, ezt a technológiát repülőtereken már régóta alkalmazzák.

Egy adott területre belépő személyek, járművek számlálását elvégezheti a szoftver. A járművek, személyek megkülönböztetésével jelzést adhat, ha egy gépjárműforgalom számára kijelölt átjárón gyalogosan lép át valaki. A haladási irány és sebesség detektálásával a megszokott iránnyal szembeni, túl gyors vagy túl lassú haladását is észleli, és az előre beállított folyamatot elindítja.

Néhány esetben előfordul, hogy a kamerát elfordítják, letakarják, ezt a videó elemző algoritmus szabotázsként azonosítja, és a diszpécsernek azonnal jelzést ad.

A kifejezetten kerítésfigyelésre fejlesztett intelligens megoldás figyelmen kívül hagyja a kerítés mellett elhaladó személyeket vagy járműveket, de a kerítés mellett történő megállás, vagy a kerítésen átmászás esetén azonnali riasztást ad.

Az intelligens rendszer nem csak a diszpécsernek adhat jelzéseket. Ahogy fent már utaltunk rá, előre beállított folyamatokat indíthat el. Nyithat vagy zárhat átjárót, fény és hangjelzést adhat, kimeneti interfészein keresztül gyakorlatilag bármilyen más vagyonvédelmi vagy épületfelügyeleti rendszert vezérelhet.

A visszakeresésben és dokumentálásban is számos előnyt nyújt hagyományos társaihoz képest. Az eseményeket indexeli, így visszakereséskor elegendő az adott eseményt kiválasztani. A visszakeresés tovább szűkíthető a kameraképen belül kisebb terület kijelölésével. Így egy-egy eseményről pillanatok alatt rendelkezésre áll a felvétel, nincs szükség órákig tartó keresgélésre, visszanézésre.

Az intelligens megoldáshoz nem szükséges a teljes meglevő kamerarendszert lecserélni. Bármilyen analóg, és a legtöbb IP alapú rendszer integrálható.

Közzétéve: 2014.02.14.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr947898920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása