Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Soha többé WESTBALKÁNT!

2013. augusztus 08. 11:08 - ŐrmesterNyrt

Zöld táblák „EXIT” azaz „KIJÁRAT” felirattal, poroltókat jelző matricák és elsősegély helyet feltüntető piktogramok. Ezeket szinte csak tudat alatt érzékeljük, amikor meglátogatunk egy fesztivált, vagy egy nagyobb szabású rendezvényt, pl. koncertet. Agyunk háttér információként kezeli őket, pedig életet menthetnek adott pillanatban.
A „WEST BALKÁN” tragédiája mindent alapjaiban változtatott meg. Sajnos a biztonságos bulizás megteremtéséhez két fiatal lánynak kellett meghalnia a szervezők és a biztonságiak felelőtlensége miatt. Azóta minden rendezvény speciális módon biztosítva van.

Jogszabályok írják elő a hely maximális befogadóképességét, a vészkijáratok számát, a biztonsági őrök létszámát, sőt nagyobb rendezvényeken akár a mentők jelenlétét is.
A „bulikat” hatósági bejárás előzi meg, amelyen részt vesz a rendőrség, a katasztrófavédelem és a tisztiorvos is. Az ivó kutat vagy a kézmosókat használók nem is sejtik, hogy több vízmintát kellett leadni a szervezőknek, hogy a látogatók garantáltan kórokozóktól mentes vízhez jussanak. Kívülállók gyakran értetlenkednek, sőt bosszúsan reagálnak a kordonokra és a biztonsági emberek utasításaira, vagy akár a táskák átvizsgálására, pedig ezek mind részei egy komplex rendezvénybiztosításnak, melyben az intézkedések a résztvevők érdekeit szolgálják. Elkobzott üveg palackok és alumínium italos dobozok komoly sérülést okozhatnak, ha nagy erővel, vagy nagyobb magasságból dobják őket, egy masszív üdítős, vagy sörös palack, akár koponyatöréshez is vezethet. Ezért vannak csak műanyagpoharak engedélyezve a rendezvények területén.
A sötét és a kitörő pánik tragédiához vezethet, ahol az emberek agyontapossák egymást, mivel azonnal menekülni akarnak a helyszínről, ahol pl. tűz ütött ki, vagy egy erőszakos cselekmény, mondjuk verekedés zajlik. Ezért fontos a sötétben fluoreszkáló, nagyméretű, a vészkijáratot jelző táblák sokasága. Még egy pánikba esett látogató is hamar felfedezi a menekülési útvonalat, és ez megmentheti az életét.
A kijelölt vészkijáratok áteresztőképessége is maghatározott, komoly vész esetén percek alatt kell tudni evakuálni akár egy rock-koncertet is.
Ennek hiánya sajnos három évvel ezelőtt Németországban a „Loveparade-n” szörnyű katasztrófához vezetett. A duisburgi techno fesztiválon 21 fiatalt tapostak agyon egy vasúti átjáróban, a sérültek száma 541 volt. A magyar jogszabályokban a külföldi vendégekre is gondoltak a törvényhozók. Vész esetén a szervezőknek angol és német nyelven is be kell mondani - kézi hangosbeszélők, vagy a hangosító technika segítségével, -  hogy mi történt, és hogy a rendezvényt megszakították, valamint közlik a menekülési útvonalat is.
Ahogy máshol sem, a rendezvényeken sem lehetünk 100%-ban biztonságban, hiszen vannak kiszámíthatatlan faktorok. Hazánkban a tragédiát követő jogszabályi rendezés és komoly, tapasztalt biztonsági cégek minimalizálták a veszélyeket.
Társaságunk rendezvénybiztosítási területen nagyon komoly tapasztalatokkal és referenciákkal rendelkezik. Minden érdeklődő rendezvényszervező cég számára továbbra is örömmel állunk rendelkezésre!

 

 Tóth Béla

Közzétéve: 2013.08.08.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr737898888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása