Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Intelligens videomegfigyelő és -elemző rendszerek

2014. június 11. 14:50 - ŐrmesterNyrt

Általános probléma a CCTV rendszerekkel

A jelenlegi CCTV rendszereknek - legyenek ezek akár analóg vagy digitális jellegűek – van egy sajátos hiányosságuk, amely körülményessé teszi hatékony használatukat. Ez a tényező nem más, mint az ember, pontosabban az emberi figyelem.

A figyelem az erőfeszítés és a tudatos ráirányultság alapján kétféle lehet:

 

- Automatikus figyelem

- Kitartó figyelem

Az automatikus figyelem gyakorlás révén alakul ki, segítségével lehetőség nyílik a figyelem megosztására és egyidejűleg más párhuzamosan folyó tevékenység nyomon követésére. A kitartó figyelem hosszú ideig tartó mentális erőfeszítést igényel. A kitartó figyelmet befolyásolják motivációink, elvárásaink, érdeklődésünk, előzetes ismereteink és tapasztalataink egyaránt.

A probléma ott keletkezik, hogy a figyelem folyamatos és pontos fenntartása nem várható el 100%-ban egy biztonsági megfigyelést végző embertől a rá kiszabott munkaideje alatt. Ezért a videomegfigyelő rendszerek rögzítési funkcióját kellett kihasználni, de manapság ezek az alapfunkciók már elavultak. Az események rögzítése nem minden esetben elegendő az eseményt elkövető(k) kézre kerítésére, vagy az esemény pontos körülményeinek az elemzésére.

 

A megoldás

A jelenlegi technológia fejlettsége lehetővé teszi olyan komplex video megfigyelő rendszerek alkalmazását, amelyek képesek valós időben, vagy akár rögzített video állományon keresztül, előre meghatározott eseményszűrőkkel elemezni/kiértékelni/megjeleníteni a kívánt eseményt.

A módszer működéséhez elengedhetetlen, hogy az elemző rendszerben a kamera által látott tér egy virtuális térben legyen elhelyezve. Így az eseményszűrő beállításokat a kamera által figyelt térben lehet alkalmazni, melyben a tárgyaknak van szélessége, hosszúsága és mélysége. Amennyiben ez a beállítás pontosan kivitelezett, a különféle video elemző rendszerek már tudnak a beállított térben dolgozni.

DigiSec videókép alapú és eseményfeldolgozó elemző rendszer

A MONTANA Tudásmenedzsment Kft. saját fejlesztésű DigiSec elnevezésű rendszere az egyszerű és összetett események valós időben történő észlelését, ezen információk folyamatos elemzését támogatja. 
Jelenleg egy fejlődés alatt álló rendszerről beszélünk, melynek egy kiépített verziója tesztelés alatt áll az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. budapesti székházában. A DigiSec rendszer előnye, hogy mind IP, mind analóg kamerák alkalmazásában is kiépíthető. Tehát egy általános megfigyelő rendszert is elláthatunk az intelligens megfigyelőrendszerek ismérveivel.

A DigiSec megoldás azt a hiányzó szemléletmódot pótolja, amely az egyes elemi események és objektum tulajdonságok komplex, integrált elemzését biztosítja. Az integrált elemzésekből adódó adathalmaz megfelelő kiértékelése során keletkező új információk feldolgozását követően bonyolult eseményeket is felismerhetünk. Ezáltal hatékonyabb, nagyobb biztonságú kockázat előrejelző rendszerek építhetők. A rendszer képes több kamera képből együttesen eseményeket megfigyelni, és a helyismerettől függő tartalommal ellátni az így képzett eredményt. A kapott eredményeket értelmezi és megfelelő riasztásokat indít. 
Kiválóan alkalmas bankok, repterek, bevásárlóközpontok, benzinkutak, gyógyszertárak, illetve bármilyen és bármekkora terek megfigyelésére. 

A DigiSec elemző rendszere a következő szolgáltatásokat garantálja:

• Valós idejű eseménydetektálást és jelzést egyetlen monitorképen
• Esemény és objektummozgás szerinti keresést
• Objektumok mozgásának követését az alaprajzon
• Statisztikák készítését
• Riasztásokhoz társított utasítások, üzenetek megjelenítését, intézkedések naplózását
• Eseményközpontú videó tárolást
• Meglévő analóg kamerák átalakítását intelligens IP kamerává

A DigiSec rendszere továbbá lehetővé teszi: 

• A területekre osztott mozgásfigyelést (több kameraképből is) 
• Emberek, járművek osztályozását méret és sebesség szerint
• Vonal átlépést, területre lépést, ember- és járműszámlálást
• Terület elhagyást, területre lépést
• Területen belül megjelenő vagy eltűnő ember/autó detektálását
• Kamera szabotázs védelmet (fénykép a kamera előtt, nincs video jel, stb.) 
• Előírással ellentétes haladás, közlekedés detektálását
• Tárgy eltűnés, tárgyelhelyezés detektálását
• Csoportosulások kiszűrését
• Kerítésfigyelést

Illusztrációk:

Virtuális kerítés

Eltűnt tárgy detektálás

Objektum számlálás - Kamera szabotázs

Intellio megfigyelő-, és videoelemzőrendszer

A cég IP alapú intelligens videomegfigyelő rendszert fejleszt és gyárt, mindezt Magyarországon, a saját mérnökei által. A rendszer saját eszközparkkal és szoftverrel rendelkezik. Egyedülállóan alkalmaz Intelligens IP kamerákat, melyek előnye, hogy intelligens detektorokkal vannak ellátva, ezáltal a video elemzés nagy része már a kamerában megtörténik. Továbbá a kamerák saját képátviteli technológiát alkalmaznak, és kisebb sávszélességet igényel az adattovábbításuk. 

A rendszer nagy hangsúlyt fektet a gyorsaságra és az egyszerű kezelhetőségre. Speciális adattovábbítási eljárásokat alkalmaz, így a különböző exportálási, monitorozási funkciók kevés időt vesznek igénybe. Az úgynevezett adaptív sávszélességű képátvitel technológia egyetlen videofolyamot használ a hagyományos rendszerekéhez képest. A rendszer továbbá a képsebességet dinamikusan az eseményekhez igazítja. 

Intelligens IP kamerák: Mindegyikre igaz a beépített fedélzeti intelligencia, valamint a kamera oldali sávszélesség menedzsment. 
- Box kamerák 
- Szabotázs védett dome kamerák 
- Csőkamerák

VCA - ED (eseménydetektálás)

Intellio Video System 2 szoftver: 

A szoftver egyidejűleg 80 kamera képét képes rögzíteni, valamint 60 kamerát képes megjeleníteni. Minden olyan alap funkcióval el van látva, mint amilyenekkel az általános videomegfigyelő szoftverek rendelkeznek. Továbbá képes a kamera és szerver oldali képelemzésre, intelligens eseménydetektálásra, 3D térkép megjelenítésre, stb. 
Egyik fontos és előnyös funkciója az intelligens esemény visszakeresés. Segítségével a már eltárolt videofelvételek között lehet megkeresni egy olyan eseményt, melyre előzőleg nem programoztunk esemény elemzési műveletet. Így például akár hónapokra visszamenőleg meg lehet találni egy tárgyat, amit valaki egy adott helyen hagyott. Mindezt a rendszer gyorsan és pontosan végzi.

Az Intellio Video System 2 szoftverben és a kiegészítő modulokban alkalmazható esemény elemzési műveletek: 

• Közlekedés 
- Rendszámfelismerés 
- IO-bemenet 
- Multi IO-bemenet 
- Bemenet számláló 
• Rendszer 
- Kamerakapcsolat detektor 
- Video mozgásérzékelő 
- Site állapot detektor 
- TCP esemény fogadás 
• Szabotázs 
- Kitakarás védelem 
- Kiforgatás védelem 
• Mozgás 
- Mozgás detektor 
• Objektum alapú 
- Tárgyeltávolítás detektor 
• Nyomkövető 
- Behatolás detektor 
- Vonalátlépés 
- Iránydetektor 
- Intelligens mozgásérzékelő 
• IO bemenet 
- IO bemeneti detektor 
• Arcfelismerés (Visiscanner program) 

Hardveres lehetőségek: 

A rendszer egy vagy több szerveres, valamint domain architektúrában is működhet. Több szerveres architektúra esetén egy Master és 3 Slave szerver működhet egy rendszerben. A szerverekhez kapcsolódhatnak KLIENS gépek is, a kamerák pedig LAN-on vagy akár WAN-on is kapcsolódhatnak. Egy szerverhez akár 80 db kamera is csatlakozhat. Mindezeken belül, mivel a kamerák fel vannak szerelve intelligens detektorokkal a szerver nincs annyira leterhelve, mint a hagyományos NVR rögzítő egységnél.

Közzétéve: 2014.06.11.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr417898934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.