Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

Autós fekete doboz

2013. október 17. 12:41 - ŐrmesterNyrt

Manapság egyre több közlekedési témájú, meghökkentő, az autó utasteréből készült videó lepi el a világhálót. Ezeket a jó minőségű felvételeket, amik gyakran plusz információt (dátum, sebesség, GPS koordináták) is tartalmaznak, a szélvédőre belülről rögzített apró kamerák készítik.  Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a kis „kütyük” hazánkban is, ami talán azzal magyarázható, hogy már egy fél tank benzin árából is beszerezhetünk egy egyszerűbb modellt. Persze az árak tekintetében óriási a szórás, attól függően, hogy mennyire szeretnénk felextrázni az autónk „szemét”.

A legolcsóbb készülékek leginkább egy hagyományos kamerára emlékeztetnek, de már az ezekkel készült, kisebb felbontású felvételek is megfelelhetnek egy bizonyítási eljárás során. Az intelligensebb kamerák már HD- minőségű képalkotásra képesek, plusz funkciókkal is bírnak. Megkülönbözteti a kamerákat egymástól az is, hogy mekkora a lencséjük látószöge.
A basic masináké általában 120 fokban, a drágább gépeknek akár 170 fokban látó lencséjük van, emellett GPS-szel és erőhatás mérővel (G-sensor) egészítik ki a csomagot.
Többféle módon képesek felvételt készíteni: alapesetben csak akkor rögzítenek, ha hirtelen gyorsulást vagy lassulást érzékelnek, ilyenkor az érzékelés előtti másodperceket is tárolják. A hirtelen gyorsulást vagy lassulást a beépített G-sensor érzékeli, aminek érzékenysége természetesen hangolható.  Lehetőség van manuális aktivizálásra is, ilyenkor szintén rögzülnek a megelőző másodpercek. A harmadik lehetőség a folyamatos felvétel, az SD-kártya kapacitásáig. Amennyiben a kártyáról elfogy a tárhely, a legrégebbi adatok törlésével folytatódik a rögzítés. A legtöbb berendezés rendelkezik pillanatfelvétel funkcióval is.
Léteznek olyan megoldások is, amikor a berendezés egyszerre képes rögzíteni a külső és a gépkocsi belsejében zajló eseményeket (csökkent fényviszonyok mellett is, hiszen infra ledekkel is el vannak látva) valamint hang rögzítésére is alkalmasak. (Taxisoknak véleményem szerint az alapfelszereltség része kellene, hogy legyen a Wunder Baum mellett.)

Minek ez nekem?- tehetnénk fel a kérdést.
Napjaink felgyorsult világában a közlekedés is borzasztó zsúfolttá és „bonyolulttá” vált.
Naponta történnek nehezen tisztázható balesetek, cserbenhagyásos szituációk, biztosítási anomáliák, stb. Amennyiben van rá mód, hogy saját magam illetve a családom védelmében, igazam bizonyítása érdekében kihasználjam a technika vívmányait, miért ne tenném meg... ?
A magyar jog alapján ugyanis az SD- kártyán lévő eredeti felvételt igazságügyi szakértővel lehet hitelesíttetni, ebben az esetben felhasználható a bizonyítási eljárás során. Azt, hogy egy esetleges peres eljárás során milyen súllyal veszik figyelembe a digitális bizonyítékainkat, előre nem tudjuk megítélni, de amennyiben felvételünk beleillik a bizonyítékok sorába, biztosra veszem, hogy a javunkat szolgálja. Mindenki maga döntse el, megér-e ennyit egy ütőkártya a kézben, a ritka, ám gyakorlatilag elkerülhetetlen balesetek tisztázásakor.

 

 

Közzétéve: 2013.10.17.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr27898904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.