Őrmester Blog

Intelligens vagyonvédelem igényeseknek

„A rút kiskacsa”, avagy a biztonsági rácsokkal kapcsolatos tévhitek

2015. május 06. 15:25 - ŐrmesterNyrt

A vagyonvédelem egyik fő ágazata a mechanikai védelem. Laikusok számára ez a kifejezés nem sok mindent jelent, vagy ha igen, akkor is rendszerint csupán a zárszerkezetekkel azonosítják. A betörésvédelem azonban nem egy elemből, hanem egy oltalmi láncból áll.

A mai társadalom igen előnyös helyzetbe kerülne, ha a felhasználók tisztában lennének néhány alapfogalommal, ami sajnos nem elmondható az alkalmazók körében.

A vásárló tökéletes biztonságot szeretne, egy hibátlan konstrukciót, amivel megóvhatja otthonát, üzletét, mindezt főként olcsón, nem végiggondolva a struktúrák egymásból függését. A szakértőnek ilyenkor nehéz tisztázni, hogy rendszerek összessége kell ahhoz, hogy a biztonság erős alapokon álljon. Néhány alapkoncepciót illik tisztázni, mielőtt megvizsgálnánk az említett szerkezetet. Maga a megelőzés mechanizmusa nem egy elemből tevődik össze. A behatolásnál a tettesnek legelőször és minden esetben a mechanikai védelmet kell legyőznie. Feladata az, hogy addig álljon ellen az erőszakos behatolásnak, míg a helyszínen jogos intézkedés nem történik. Ilyen kellékek lehetnek például az alábbiak:

  • árkok;
  • töltések;
  • kerítések;
  • drótok;
  • sorompók;
  • kapuk;
  • falazatok;
  • nyílászáró szerkezetek;
  • rácsok;
  • redőnyök;
  • ajtók;
  • zárszerkezetek; stb.

Ezek az eszközök mind a mechanikai védelmet erősítik és egységesen egy láncot alkotnak. Miután tisztáztuk mi is a preventálás és miért van rá szükség, tegyük félre az előítéleteinket és vegyük nagyító alá a biztonsági ráccsal kapcsolatos aggályokat.

Ahogy már említettem ez az egyik talán legtöbb ellentmondást kiváltó eszköz a felhasználói körben, - a rút kiskacsa-, amiből a végén, amennyiben megismerjük valódi énjét és felhasználhatóságának milliónyi tárházát, talán gyönyörű hattyú lesz. Ennek az eszköznek a használhatósága, valamint a védelmi rendszerben játszott szerepe nem elhanyagolható. A biztonsági rács a mai fejlődő világban egyre inkább képes a felhasználók igényihez igazodni, esztétikailag és használhatóságát tekintve is. Szinte minden típusú ajtóra, ablakra rendelhető és kivitelezhető rácsokkal találkozhatunk már.

Természetesen több oldalról nézhetjük a dolgot, vegyük most főként a vásárlói oldalt, és tegyünk egy sétát, mondjuk a Venyige utcai fegyház mellett. Láthatjuk, hogy a védelemi vonalat megerősítvén, körbe mindenhol rácsokkal felszerelt nyílászárók vannak. Akkor most mi is az igazság? A vagyonvédelmi szakemberek tényleg börtönt akarnának csinálni az otthonunkból?

Az alábbi fenntartásokkal találkozhatunk a leggyakrabban: „De hát uram, értse meg, nekem ez nem kell, nem akarok börtönben élni”. Továbbá a „Köszönöm szépen nem élnék ezzel a lehetőséggel, mi van akkor, ha vészhelyzet alakul ki és mondjuk tűz van bent, így én is bent ragadok, ha az ajtón valamilyen okból nem lehet kijutni”, vagy a „Nem köszönöm elrondítja a házamat” indokokkal szoktak leggyakrabban érvelni. Véleményem szerint az váltja ki a legtöbb ilyen közhelyet, hogy nem ismerjük a lehetőségeinket. A vásárlók legtöbbször nincsenek tisztában a piac kínálta mozgástérrel. Hallott már a kedves olvasó belső térből is hozzáférhető rácsról? Vagy a motorral, esetleg kézi vezérléssel működtetett sávredőnyről? Vagy a fellapozódó/feltekeredő biztonsági rácsról? Esetleg a redőnyrácsról? A válasz a legtöbb esetben „Nem, nem hallottam.”

Minden MABISZ – Magyar Biztosítók Szövetsége - előírást betartva kaphatunk külön rácsos-, folyosót leválasztó-, kovácsoltvas-, lemezelt-, biztonsági és vagyonvédelmi rácsajtót; alumínium redőnyrácsot; acél-, feltekerhető-, fellapozható-, kirakatvédő-, detektíves-, ollós rácsot is. Mindegyikre egyesével nincs lehetőség kitérni, de amint láthatjuk, rengeteg variációt találhatunk az igényeiknek megfelelően. Léteznek olyan rácsok, amik már akár kézi erővel, akár motorosan felhúzhatók, növelve ezzel a szabadságérzetet. Amikor szükséges, például elutazásnál, fokozzák a biztonságot, nehezítve ezzel a betörők bejutását az ingatlanba. Használhatjuk őket éjszaka, amikor senkit sem korlátoz a szabad kilátásban, vagy amikor nem tartózkodunk otthonunkban. Lehet ez a megoldás is a fent említett egyik félelemre, a lakástüzek esetére, hiszen belülről akár kézi vezérléssel is nyithatók. Természetesen több változata létezik és bizonyos előírásoknak meg kell felelni a beépítésnél is, ezért bármelyiket is választaná, kérje ki vagyonvédelmi szakember tanácsát, akitől pontos képet kaphat igényeinek kivitelezhetőségéről.

Összegezve az eddig olvasottakat, akkor most mégis csak létezik olyan megoldás a biztonsági ráccsal kapcsolatban, ami esztétikailag is elfogadható és erősíti otthona védelmét? Álláspontom szerint szerteágazó potenciállal néz szembe a fogyasztó. Lehetősége van egy kiváló védelmi rendszert igénybe venni, ami nehezebbé teszi értékei eltulajdonítását és inkább nyújt nyugalom, valamint szabadságérzetet, mint börtöneffektust.

 

Közzétéve: 2015.05.06.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ormester.blog.hu/api/trackback/id/tr417898956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása